De laatste!

Dit is ‘m dan: onze laatste blog!
Allereerst nog over de afgelopen anderhalve week. Vanaf Java zijn we naar Singapore gevlogen, een mooie, bijna westerse stad. Het is bijzonder hoe groot het verschil tussen Singapore en een stad als Kuala Lumpur, Manado of Yogyakarta is; niet alleen het verschil in prijzen, maar ook de mensen en de mentaliteit hier zijn anders. Allereerst is alles hier veel beter geregeld en hangen er overal (bijna betuttelende) bordjes met wat je wel en niet mag doen (‘hold the handrail’, ‘please let passenger alight first’, ‘no littering’), en bovendien is de voertaal hier engels. Daar moet ik nog aan wennen en zeg nog steeds ‘Terima kasih’ (=Maleis voor dankuwel) als iemand wil bedanken. Dat komt me op rare blikken te staan; ze willen hier duidelijk niet geassocieerd worden met Maleisie.

Op onze eerste dag na aankomst in Singapore hebben we de Botanische tuinen bezocht. Erg mooi en rustig, het had iets weg van het Vondelpark en Central Park in New York, inclusief hardlopers en mensen op een picknickkleedje. De tweede dag zijn we de Mount Faber opgeweest, vanaf waar we een mooi overzicht hadden over de stad. We hebben over de Henderson waves gelopen, een enorme brug in golvende vorm. Prachtig! Daarna zijn we naar de waterfront gegaan, het (toeristische) hart van het centrum hier. We hebben een rondje gelopen over de ‘Esplanades’, langs allerlei grote theaters. We hebben geen voorstelling bezocht, dat komt in Nederland wel weer :). Daarna hebben we op een soort grote markt gegeten; we zaten op een soort plein met allemaal tafels en stoelen, en langs de rand waren vanuit verschillende kraampjes allerlei soorten maaltijden te krijgen. Gezellig! Na afloop hebben we naar de spectaculaire lichtshow gekeken die hier elke dag gehouden wordt, met licht geprojecteerd op een soort waaiers van fonteinen en op de skyline.
Op zaterdag hebben we de Bukit Timah beklommen (Bukit is Maleis voor heuvel), een soort national park midden in de stad. We hebben de ‘moeilijke’ trail de berg op gedaan en de ‘makkelijke’ naar beneden, dat was leuk maar we zijn verwend, we hebben veel mooier gezien :).
Op 8 augustus viert Singapore zijn onafhankelijkheid, en in het kader daarvan wordt er nu al druk ‘geoefend’, in de vorm van grote shows en allerlei andere activiteiten. Voordat we wisten dat het een oefening was, dachten we dat we geluk hadden dat er op zaterdagavond een grote vuurwerkshow plaatsvond (die overigens wel erg mooi was), er straaljagers overvlogen en er kanonschoten afgevuurd werden, maar in het hotel hoorden we dat het slechts een oefening was en dat op 8 augustus dus pas het echte feest plaatsvindt. Ze zijn hier, zachtjes gezegd, nogal nationalistisch aangelegd…

Op zondag hebben we heel vroeg de bus genomen naar Mersing in Maleisie, om vanaf daar de ferry te nemen naar Pulau Tioman. Toen we bij de jetty aankwamen verschoten we even van kleur, want het zag zwart van de mensen. Dat was wel even anders dan op de ferry op Sulawesi! Gelukkig hadden we het wel al een beetje voorzien en daarom gekozen om te verblijven op een strand aan de andere kant van het eiland, Juara beach, waar veel minder toeristen naartoe zouden gaan omdat het moeilijker te bereiken is. Dat bleek gelukkig ook zo. We hadden een lift vanaf de ferry in Tekek op Tioman, in een fourwheeldrive, over de berg naar de andere kant van het eiland. Het feit dat je een fourwheeldrive nodig hebt, zegt volgens mij genoeg; het was een bumpy ride op een bijzonder steile weg. Maar we hebben het gehaald en kwamen aan bij een paradijsje, met allemaal bungalows op het strand, en: rust! We hebben onze bagage binnengezet en zijn gelijk op pad gegaan om onze eerste duik(en) te regelen. Op Juarabeach zit een duikschool, gerund door een Nederlands/Maleis echtpaar. Van Jordi had ik een Buoyancy-dive gekregen (een duik om je stabiliteit in het water te vergroten en efficienter te zijn met lucht zodat je langer onder water kunt blijven), maar helaas kon ik die hier niet verzilveren omdat ze niet wisten wat het was. Nouja. We besloten het dus maar bij een ‘fundive’ te houden, gepland voor dinsdag. De rest van de dag, en maandag trouwens ook, hebben we lekker helemaal niks gedaan, behalve gelezen, gesnorkeld, spelletjes gedaan, eten en nog meer lezen. Heerlijk!
Op dinsdag hebben we dus gedoken, maar helaas was het zicht niet zo goed (omdat ze al zo lang geen regen hadden gehad) en was de instructor niet echt behulpzaam. Het was dus een iets minder bijzondere ervaring dan op Sulawesi, maar het was fijn om weer te duiken en we hebben gelukkig alsnog prachtig onderwaterleven gezien.
Op woensdag is Jordi gaan wandelen naar de andere kant van het eiland, een tocht die volgens het Nederlands/Maleise stel van de duikschool twee uur heen en twee uur terug zou duren. Ze hadden er alleen niet bij gezegd dat zij het eerste, moeilijke stuk met de auto hadden afgelegd, dus deed Jordi er iets langer over (3,5 uur heen en 3,5uur terug). Maar dat gaf niet, de toch was mooi en hij heeft een hoop mooie vogels gespot en is lekker in beweging geweest. Ik heb me in de tussen vermaakt met niks doen en bakken in de zon, ook niks mis mee :).
Op donderdag wilden we een tweede duik doen, maar omdat de boot van de school kapot was, kon die helaas niet doorgaan. Dat was jammer, maar we hebben het goed gemaakt met snorkelen, en we hebben tijdens het snorkelen zelfs seaturtles en roggen gezien!

Gisterochtend zijn we weer richting Singapore gegaan. Het was even spannend of we de ferry zouden halen, want halverwege de enige weg naar de andere kant van het eiland was een boom omgevallen en het was niet mogelijk er met de auto langs te gaan. Uiteindelijk zijn we met tassen en al over de boom heen geklommen en met een auto die aan de andere kant gestrand was, hebben we onze reis vervolgd en de ferry gelukkig gehaald. Vervolgens hebben we de twee allerlaatste plaatsjes in de bus naar Singapore veroverd; vanwege de ramadan rijden er minder bussen en er waren heel wat toeristen die de nacht in Mersing moesten doorbrengen. Wij gelukkig niet! Teruggekomen in Singapore hebben we uitgebreid gedineerd ter gelegenheid van de laatste avond van de reis. Vandaag gaan we nog even chinatown in en vanavond om 23u Singaporese tijd vliegen we richting Parijs, vanaf waar we doorvliegen naar Nederland, en we hopen morgenochtend om 8.30 Nederlandse tijd voet op Amsterdamse bodem te zetten.
We hebben bergen beklommen, gezwommen diep onder zeeniveau, we hebben op (bijna) onbewoonde eilanden geslapen en rondgelopen in de drukste steden van de wereld, het was een reis vol uitersten. Het was fantastisch en we hebben er enorm van genoten! Bedankt voor al jullie reacties, we vonden het erg leuk om ze te lezen.
Tot gauw in Nederland!
Hannah&Jordi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve the puzzle* * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.