Back to nature

We hebben een hoop natuur gezien de afgelopen dagen. In Miri zijn we naar de Niah Caves geweest, een grote grot waar in het juiste seizoen nestjes worden verzameld van zwaluwen. En dan te bedenken wat een toeren ze uit moeten halen om die te verzamelen!
Vanaf Miri hebben we het vliegtuig genomen en zijn we in een uurtje naar Kuching gevlogen (gelukkig maar, want Jordi wilde liever 15 uur met de bus ;>). Toen we daar (op zaterdag) aankwamen, hoorden we dat er public holidays aan de gang waren en alles pas weer op woensdag enigszins normaal open zou zijn. Dat was vooral erg vervelend omdat de tourist information ook al die dagen dicht was en we daar graag een verblijf in het National Park Bako wilden boeken. We hebben allerlei pogingen gedaan het op een andere manier te doen, maar dat bleek onmogelijk. We moesten een beroep doen op ons geduld.
Maar, dat mocht de pret niet drukken; we hebben ons deze dagen prima vermaakt met onder andere een bezoek aan het Orang Oetanpark Semenggoh, een wildlife centre waar semi-wilde orang oetans leven. ‘s Morgens en ‘s middags wordt er eten voor ze klaar gelegd en als ze er zin in hebben, mogen de apen het komen halen. En daar stonden we ze dan te bekijken, met nog een heeeleboel andere toeristen. Het voelde een beetje als een dierentuin, maar het was wel leuk de orang oetans eens van dichtbij te zien.
Verder hebben we een bezoek gebracht aan Gunung Gading, een national park met bloemen (rafflesia’s). De rafflesia doet er 9 maanden over om tot bloei te komen en, als hij dan nog niet opgegeten is, bloeit hij maar 5 dagen voordat hij begint te rotten. De rafflesia is de grootste bloeiende plant van de wereld en kan diameters bereiken van 90cm! Heel indrukwekkend.
Op woensdag, toen de tourist info om 8u open ging lagen wij (nog net zonder slaapzak) om 7.15 voor de deur om de eerste te zijn om een kamer in Bako te boeken. Gelukkig lukte het; we waren de eerste en ze hadden nog voor twee nachten ruimte. Op donderdag dus vroeg richting Bako gegaan, eerst met de bus en daarna met de boot. We kwamen aan bij een klein paradijsje op aarde. Een mooi strand, met grote rotsformaties en op sommige plekken jungle tot aan de branding (voor de liefhebbers; het deed me denken aan een strand van Expeditie Robinson). In het park zijn allerlei trails uitgezet met verschillende moeilijkheden. We hebben er verspreid over de drie dagen een flink aantal gelopen, dwars door de jungle en mangroven, inclusief een hoop klimmen en klauteren. Ook organiseerden ze een nightwalk, waar we onder andere fireflies hebben gezien, zo mooi!
Wildlife hebben we ook gezien; kingfishers (overdag en snachts), een flying Lemur, Proboscis Monkeys (die alleen op Borneo voorkomen), en Silver leaf monkeys. Rondom the headquarters liepen ook veel Makaken rond, die graag eten pikten van onschuldige toeristen, zoals ik. Aan het einde van de dag had ik mezelf getrakteerd op een zakje chips en die in m’n zak gedaan om naar de proboscis monkeys te kunnen kijken die boven ons door de bomen slingerden. Voordat ik het wist hing er een Makaak in m’n broek die het zakje eruit haalde en in de boom leeg ging zitten eten. En zoals mij dat altijd gebeurt, gebeurde dat natuurlijk in front of een hele groep toeristen, die mij naar hartelust uitlachten. Fijn.
Jordi op zijn beurt trok veel bekijks met zijn grote lens en veel oooh’s en aaah’s als mensen zijn foto’s zagen (terecht overigens ;>)
Vannacht zijn we aangekomen in Kuala Lumpur, een drukke stad met de prachtige Petronas Towers. We hebben ze vanavond eerste rang kunnen bekijken vanuit een skybar in een hotel in de buurt; dat was genieten dus, eindelijk weer een mooie skyline na al die natuur ;)!
De komende dagen blijven we nog even in KL en gaan dan weer terug de natuur in, naar Taman Negara, vast ook weer prachtig.
Tot gauw weer!
Liefs, Hannah & Jordi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve the puzzle* * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.